Perunding Emas: Analisis Index Harga Emas Mac 2018
close

2018-03-16

Analisis Index Harga Emas Mac 2018

Analisis Index Harga Emas Mac 2018
Daripada analisis-analisis terdahulu yang saya buat dimana didalam analisis saya tu menjangkakan bahawa harga emas tidak akan naik tinggi sehingga pertengahan tahun ini.Ini kerana harga emas masih mencari rentak pasaran semasa dunia.Jadi pelabur-pelabur banyak menumpukan kepada beberapa sektor lain seperti hartanah dan pelaburan saham-saham.Hal ini kerana kerajaan Amerika Syarikat masih galak menarik pelabur untuk melabur didalam negara mereka.Bagi menarik pelabur-pelabur,kadar faedah adalah satu daya tarik yang berpengaruh.Ini kerana kenaikan kadar faedah memberikan pelabur lebih pilihan untuk melabur kerana kadar keuntungan diperolehi adalah tinggi.

Pada keputusan kenaikan kadar faedah ini,dibuat oleh rizab persekutuan Amerika Syarikat iaitu FED.Selepas berbulan-bulan spekulasi, persembahan besar hampir di sini dan untuk para pelabur emas, ini boleh menjadi pukulan terbaik logam untuk memecahkan jajaran semasa, menurut beberapa penganalisis.

Malah, ini mungkin pandangan mingguan yang paling lurus yang boleh ditulis oleh wartawan kewangan kerana satu-satunya pelabur yang menonton minggu depan adalah mesyuarat dasar monetari Federal Reserve.

Ole Hansen, ketua strategi komoditi, menyatakan bahawa mesyuarat itu datang sebagai dagangan emas dalam jarak paling sempit sejak 2012. Dia menjelaskan bahawa pasukan lawan telah meneutralkan momentum emas buat masa sekarang iaitu melemahkan pengerakan index harga emas; ketidakpastian geopolitik menyediakan sokongan kritikal sementara ancaman kenaikan kadar faedah memberikan kesan kepada pasaran emas.

Pasaran emas sedang bersedia untuk menamatkan minggu keempat kerugian dan suram apabila harga menguji hujung dagangan yang lebih rendah. Niaga hadapan bulan April lalu diniagakan pada $ 1,311.50 satu auns, turun hampir 1% dari Jumaat sebelumnya.

Pasaran perak juga menguji sokongan dalam saluran perdagangan baru-baru ini kerana ia menghasilkan keuntungan minggu lalu dan dalam niaga hadapan perak yang terakhir didagangkan pada $ 16.255 auns, turun 2% dari minggu sebelumnya.

Tahap Untuk Menonton

Untuk bulan lalu, harga emas telah dicatat dalam lingkungan antara $ 1,300 dan $ 1,340 kerana pasaran telah menunggu panduan dari Federal Reserve.

Manakala Lawler mengjangkakan harga emas jatuh minggu depan, dia berkata bahawa dia tidak menjangkakan harga jatuh jauh di bawah purata bergerak 200 hari, yang mencecah $ 1,298 satu auns.

Lawler mengatakan bahawa walaupun harga menurun dalam jangka terdekat dengan emas, beliau melihat potensi jangka panjang apabila pelabur mencari pelaburan alternatif yang selamat.Beliau tetap berangapan emas adalah satu bentuk pelaburan yang selamat untuk jangka panjang.

"Saya fikir emas benar-benar bersinar tahun ini, kita perlu melihat lagi turun naik dalam pasaran ekuiti," katanya. "Saya fikir emas masih mempunyai peluang untuk menolak lebih tinggi tahun ini kerana terdapat banyak ketidakpastian yang bertentangan dipasaran."

Chris Beauchamp, penganalisis pasaran di IG, berkata bahawa gambar teknikal emas kelihatan lemah dan harga yang kukuh di bawah $ 1,314 satu ounce boleh memberi isyarat kepada $ 1,295 satu ons.

Di atas, banyak penganalisis melihat rintangan awal pada $ 1,340 satu auns tetapi secara keseluruhanya, emas perlu memecah paras tertinggi 2016 sekitar $ 1,375 untuk menghidupkan kehidupan baru ke pasaran.

Kesimpulan akhir untuk analisis ini adalah emas boleh diniagakan rendah lagi pada pertengahan tahun 2018.Kalau jangkaan ini berlaku,ini adalah satu peluang untuk pembeli membeli emas dengan harga murah.Oh yeah, Bank of England juga mengadakan mesyuarat dasar monetari hari selepas Fed.jadi kita akan lihat apakah kesan-kesan hasil mesyuarat tersebut.Adakah polisi-polisi baru diwujudkan bagi meransang pelaburan dan ekonomi?Atau adakah Bank of England nak umumkan pembelian emas besar-besaran?inilah analisis..kalau sesebuah bank pusat mengumumkan pembelian emas,dengan keputusan itu harga emas mungkin berpeluang melonjak naik.

Dalam analisis saya setakat ini,harga emas kekal diniagakan tidak tinggi hingga satu minggu lagi atau sehingga awal bulan april 2018.Harga jangkaan emas akan turun adalah kepada index sekitar $1,295 seaun.

Perunding Emas Malaysia

Penjual emas 999 (Amethyst Gold) dan 916 (Bk)
Fb - Perunding Emas Malaysia 
Ig - Perundingemas 
Twitter - Myperundingemas 
Hotline +60195409575/+601159227597
whatsapp +601159227597

Syed Hussein
Pengedar Emas Amethyst berdaftar (Powergold)


Nota-Analisis tidak mengambarkan prestasi harga emas sebenar.Ini hanyalah analisis peribadi penulis.Selain itu,kami tidak menyediakan skim-skim pelaburan atau menerima mana-mana kutipan wang untuk pelaburan,atau melantik agen atau wakil untuk menerima wang bagi pelaburan kerana kami bukan syarikat pelaburan emas.Sila dapatkan nasihat perunding/pakar pelaburan yang bertauliah.Amalkan pengurusan kewangan yang bijak.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

© 2014 MyEmasSale | Perunding Emas. All Rights Reserved.

Website tuned by http://myemassale.blogspot.my/

Designed By My-Perunding Emas
© 2014 MyEmasSale | Perunding Emas. All Rights Reserved.

Website tuned by http://myperundingemas.blogspot.com/