Perunding Emas: Prestasi Harga Emas Dalam Tempoh 10 Tahun
close

2017-09-01

Prestasi Harga Emas Dalam Tempoh 10 Tahun

Salam aidiladha kepada seluruh rakyat Malaysia.Masih dalam mood hari raya korban.Tak kira berapa banyak jumlah haiwan korban,perayaan ini disambut dengan penuh kegembiraan.
Prestasi Harga Emas Jangka Panjang 10 Tahun
Prestasi Harga Emas Jangka Panjang 10 Tahun

Baik.Jom tinjau prestasi harga emas.Baru-baru ini saya ada membuat target dan analisis mengenai harga emas pada minggu ini.Dalam analisis saya tu,saya meramalkan harga emas akan beredah dalam lingkungan rm179.00 gram hingga rm180.00 segram dalam julat kecil tapi secara trending menaik.

Terbaru,harga emas segram hari ini di (1 september 2017) di niagakan tinggi iaitu sekitar rm181.24 segram.Ini satu lonjakan yang agak memberansangkan ketika dollar berada dalam keadaan tertekan.Ini sekaligus menunjukan bahawa,emas adalah aset item fizikal yang susah untuk mengalami kejatuhan.Susah nak jadi bukan maksud tak boleh nak jatuh.Tapi lebih kepada aset safe heaven.Jarang turun selalu naik.Naik pula sikit-sikit.Tak silap saya,pertama kali beli emas adalah pada tahun 2007-2008.Harga masa tu dalam rm80.00 segram.Kini jadi rm181.00 segram.Berapa peratus? 100% dari tahun 2007-2017.Itu baru segram.Kalau 1000 gram? rm1000 per kilo kadar keuntungan kasar.Ini agak releven kalau aset tu jenis simpanan tetap.Dalam 10 tahun simpan rm80 ia menjadi rm180.00.Simpanan tetap ni bukan jenis invest,tapi jenis simpanan biasa,dalam masa sama menjadi dua bentuk peranan.


Simpanan Yang Menguntungkan


Pertama sebagai aset simpanan.
Kedua sebagai aset simpanan yang membiak.

Tak mustahil,harga emas di pasaran boleh mencecah rm200 segram pada beberapa tahun akan datang.


Faktor Kenaikan Harga Emas

Faktor-faktor yang memjadikan harga emas ini selalu naik adalah ia diniagakan dipasaran global.Bila di niagakan dipasaran komoditi (sepatutnya emas tak diniagakan dipasaran komoditi kerana emas dan perak adalah item perantara,tapi entah macam mana emas boleh ada dipasaran komoditi).

Emas adalah logam terhad.Dari dulu lagi emas menjadi alat perantara pembelian dengan menggunakan dinar sebagai matawang.

Emas menjadi item simpanan yang dipercayai disemua wilayah dunia walaupun emas tu rosak (rosak dari segi fizikal seperti kemek,bengkok,patah,pecah dan sebagainya).

[Faktor permintaan emas tinggi vs penawaran emas yang rendah (stok emas yang terhad)]

Tak dapat dicetak oleh kilang emas
Sumber mesti diperolehi daripada lombong emas
Kalau permintaan tinggi melebihi penawaran,harga cenderung meningkat.

Faktor utamanya adalah,tak seperti wang kertas yang boleh dicetak dari 1 hingga tak terbatas berapa banyak pun nak dicetak,emas tak boleh dicetak dikilang pembuat emas,melainkan dengan cara melombong emas yang mana diketahui sumber emas sangat terhad.Banyak lombong baru dibuka untuk menampung permintaan emas baru,sementara lombong emas lama yang hampir kehabisan logam emas.Cuma kelemahan emas ni dari segi LAMA dan Jangka Panjang yang agak membuat orang berasa bosan menunggu hasil.Nak tunggu 10 tahun baru dapat untung,memang lama.Sebab tu disarankan simpan emas untuk sekadar simpanan saja,bukan sebagai pelaburan.Kalau nak buat pelaburan,agak relevan kalau modal yang besar.Modal yang releven mungkin memelukan hingga puluhan ribu ke ratusan ratus ribu.Tapi kalau bentuk simpanan sikit-sikit,boleh 1 gram pun memandai.
Prestasi Harga Emas Dalam Tempoh 10 Tahun

Prestasi emas dalam 

Apa yang perlu anda lakukan adalah tetapkan bentuk komitmen berapa anda mampu untuk simpan dalam sebulan.Katakan mampu 1 gram.Teruskan komitmen tu.Kalau ada lebih boleh tambah 1gram ke 2 gram sebulan.

Yang lebih penting untuk anda adalah beli emas dapat emas.Contohnya,anda beli goldbar 1 gram,pastikan anda dapat goldbar tu bukan dapat surat.Anda dapat emas anda boleh simpan dimana anda rasa nak simpan.Goldbar sesuai dijadikan aset simpanan tetap jangka panjang anda.Apabila anda mendapat emas,ia disebut sebagai EMAS FIZIKAL.

My Perunding Emas

Jadikan emas sebagai aset simpanan tetap anda


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

© 2014 MyEmasSale | Perunding Emas. All Rights Reserved.

Website tuned by http://myemassale.blogspot.my/

Designed By My-Perunding Emas
© 2014 MyEmasSale | Perunding Emas. All Rights Reserved.

Website tuned by http://myperundingemas.blogspot.com/