Perunding Emas: Analisis Harga Emas Disember 2016
close

2016-11-29

Analisis Harga Emas Disember 2016

Assalamualaikum dan salam hangat dari saya perunding emas anda.Agak lama saya tidak menulis analisis harga emas dunia.Sekarang pun sudah hampir memasuki tahun baru.Jadi apakah analisis tentang harga emas yang kita ingin lakukan ?

Analisis selalunya berkaitan harga emas dan kadar permintaan stok emas di pasaran.Ada juga harga emas terdorong oleh faktor matawang dan bahan komoditi lain contoh saya boleh bagi adalah minyak.Ini faktor-faktor kuat.

Jadi saya ambil dari perbagai sumber untuk melihat harga emas terkini dan ramalan iaitu analisis harga emas di masa depan untuk tempoh sebulan dan keatas.


Analisis hari ini

Kita dapat lihat,29 november 2016,terdapat sedikit kenaikan bagi setiap 1Oz berat emas.Harga emas sumber dari http://hargaemas.co/.

Dari segi tinjauan peribadi saya ke website harga emas,rata-ratanya naik.


Jom tengok pula harga emas yang direkodkan melalui graf.Memang harga emas naik berbanding dibuka awal tahun 2016.
Analisis Harga Emas Disember 2016

 Harga Dipasaran dunia

Analisis Harga Emas Disember 2016
Harga Dipasaran Malaysia

Jadi untuk melihat harga emas turun agak sukar.Jika kita nak tunggu harga emas turun macam tahun 2011,susah sikit.Perlu ada penawaran emas secara besar-besaran dipasaran dunia.Tapi,pada waktu ini,banyak negara sudah begitu berminat untuk membeli emas secara besar-besaran.

Ketika ekonomi dunia turun naik,emas menjadi aset penting dan kekuatan terakhir sesebuah negara dalam segment ekonomi.

Jadi saya fikir,menyimpan aset dalam emas fizikal adalah tindakan bijak oleh sesebuah negara.Bagi individu dan isi rumah,ia adalah satu langkah awal yang perlu diberikan perhatian.Kerana,sebenar-benar penyimpan nilai yang tidak dapat ditandingi adalah emas fizikal.

Tambahan pula,harga ema cenderung dipengaruhi permintaan dan komoditi lain.Harga emas tidak akan senyap,sama ada turun atau naik.Jika turun,ia akan naik walaupun masa yang lama.Kalau naik pula,kita tidak tahu bila masa harga emas akan turun.Kali terakhir turun mendadak pada sekitar tahun 2011.Ramai pelabur emas terkesan dengan kejatuhan teruk,tapi kini harga emas naik pelahan lahan kembali.

Itulah sedikit sebanyak mengenai harga emas,yang selalu ada diantara kita,termasuk saya sendiri mengharapkan agar bila kita ingin membeli barangan kemas,harga emas turun,tapi hakikatnya kita beli juga walaupun mahal.  Jadi untuk tahun 2017,saya tidak mahu tunggu harga emas mencecah rm500/g pula.Kita tidak perlu terburu-buru menyimpan emas dalam stok pukal sekaligus,tapi boleh bermula secara tetap bulanan seminima 0.5g hinggalah kepada kemampuan masing-masing.Janganlah kita terburu-buru membeli emas dalam jumlah besar melalui pinjaman,tetapi lebih baik menggunakan wang sendiri.

  Graf tersebut membantu kita membuat analisis dengan membandingkan tahun-tahun sebelumnya bagi menjangkakan harga emas apabila memasuki tempoh-tempoh tertentu.Kalau dilihat dari segi persamaan,pada awal tahun atau akhir tahun,harga emas berada posisi rendah sebelum memasuki pertengahan tahun jadi meningkat sedikit.

  Kalau ia meningkat,ia bagus untuk penjual,kalau ia turun,baik untuk pembeli.


  Perunding Emas Anda

  Nota:Analisis berdasarkan pandangan peribadi sahaja,tidak mengambarkan analisis yang mungkin berlawanan arah.


  Tiada ulasan:

  Catat Ulasan

  © 2014 MyEmasSale | Perunding Emas. All Rights Reserved.

  Website tuned by http://myemassale.blogspot.my/

  Designed By My-Perunding Emas
  © 2014 MyEmasSale | Perunding Emas. All Rights Reserved.

  Website tuned by http://myperundingemas.blogspot.com/