Perunding Emas: Harga Emas Dijangka Cecah RM503 Per Gram???
close

2016-08-02

Harga Emas Dijangka Cecah RM503 Per Gram???

Harga Emas Dijangka Cecah RM503 Per Gram???

Lebih kurang 4 tahun lagi harga emas bakal mencecah keparas tertinggi iaitu rm503 per gram.Itulah jangkaan oleh penganalisis mengenai harga emas menjelang tahun 2020.Menjelang,juga membawa maksud,harga emas boleh mencecah keparas tertinggi sebelum memasuki tahun 2020.Atau juga,boleh jadi melebihi ke paras itu.

Faktor-Faktor Mendorang Harga Emas Naik Dengan Cepat

Pada pernilaian saya,harga emas akan terus meningkat sebaik sahaja kesedaran mengenai emas fizikal telah mulai memberikan kesan kepada pengguna.Contoh dapat dilihat adalah isu brexit.Ramai warga eropah yang terlibat dalam isu brexit secara tidak langsung atau lansung,menukarkan matawang mereka kepada emas fizikal.

Langkah menukarkan matawang kertas kepada emas fizikal adalah langkah berwaspada yang mereka lakukan.

Graf Tahunan Harga Emas

 trend harga emas sejak 10 tahun menerusi graf
Melihat kepada trend harga emas sejak 10 tahun menerusi graf bermula dari tahun 2005 hingga 2015[1] ,harga emas dalam setiap kilogram pada bulan julai 2005 adalah pada harga rm51,385.90.

Kemudian harga emas naik mendadak pada tahun 2011 tanpa disangka-sangka telah mencecah paras yang cukup teramat tinggi iaitu bulan november 2011,harga emas berada pada paras rm179,139.46 untuk setiap kilogram emas.

Dan harga emas turun dalam keadaan curam yang menyengatkan hati.22 may 2015,harga emas dicatatkan pada harga rm138.941.70 untuk setiap kilogram.

Julat Perbezaan Harga

Perbezaan harga antara tahun 2005 dan tahun 2011,sangat mendaki walaupun pelahan.Ini membuatkan ramai tidak sedar apabila harga emas pelahan-lahan bergerak dari kedudukan rendah mendaki sedikit sedikit hingga kepuncaknya sebelum turun.Selalunya,apabila harga emas sudah mulai menarik perhatian ramai,harga emas menurun kerana,ada diantaranya sudah memikirkan tiba masa untuk menjual emas mereka.Lalu berlaku lebihan penawaran jika yang menjual emas mereka itu memiliki emas sejak tahun 2005 lagi.

Namun,mereka yang membeli emas pada tahun 2011  mungkin perlu menunggu masa yang cukup panjang agar dapat memperolehi keuntungan sesudah membeli emas dengan harga cukup tinggi semasa trend kenaikan emas berlaku.Mungkin tahun 2020,harga emas bakal mencecah rm503,jadi ketibaan tahun itu,amat dinanti-nantikan ramai pelabur emas yang rata-ratanya membeli emas sebelum tahun 2012.Kerana,apabila memasuki tahun 2012 dan seterusnya,harga emas bergerak turun dengan jangka masa singkat tertapi banyak.

Cuma,saya terfikir,ini pendapat peribadi,kemungkinan,harga emas,menjadi lebih tinggi pada suatu masa yang tidak dapat saya ketahui bila,wallahualam,yang mana harga seekor kambing boleh mencecah cukup tinggi.Mereka yang mengetahui ilmu hadith,terdapat didalam hadith menyebutkan mengenai akan ada suatu zaman....suatu zaman.Hadith tersebut sanadnya daif atau lemah.Tapi bukan palsu.Selagimana bukan hadith palsu.Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan, “Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah dinar dan dirham."
(Hadis dari Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal)[2]

Langkah Yang Diambil


Apa yang kita boleh lakukan adalah mengambil langkah berjaga-jaga berdasarkan 3 perkara seperti diatas,adalah menerusi GRAF tahunan yang lepas.Kita dapat melihat trent turun naik harga emas,selainya adalah menerusi HADITH seperti diatas.Hadith tersebut adalah daif iaitu lemah.[3]dan yang ketiganya adalah RAMALAN harga emas menjelang tahun 2020.Ada satu lagi hadith dengan sanad sahih mengenai akhir zaman juga menyebutkan mengenai emas atau secara tepatnya Dinar.Akan tetapi saya tidak memasukan didalam ruangan artikel ini.[4]

Nota-

[1]Saya mendapatkan graf harga emas ini di https://harishalim.wordpress.com.
[2]Ulama hadis menyebut apabila ada hadis dilaporkan oleh Abu Bakar Ibn Abi Maryam (perawi) maka status hadis tersebut adalah lemah (dhaif) kerana perawi tersebut tidak kuat ingatannya.
[3]a)Diwan adh-Dhu’afa wa al-Matrukin karya adz-Dzahabi yang ditahqiq oleh Syaikh Hammad bin Muhammad al-Anshari.
b)Musnad Ahmad bin Hanbal karya Ahmad bin Hanbal Abu Abdillah asy-Syaibani yang ditahqiq oleh Syaikh Syu’aib al-Arnauth.
[4]Hadith mengenai akhir zaman,ada menyebutkan mengenai dinar,sanadnya sahih.Tetapi saya tidak memasukanya didalam artikel kali ini.

P/s-Artikel adalah pendapat peribadi mengenai analisis harga emas yang mengersyorkan menyimpan emas dan (bukan pelaburan emas).


My Perunding Emas


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

© 2014 MyEmasSale | Perunding Emas. All Rights Reserved.

Website tuned by http://myemassale.blogspot.my/

Designed By My-Perunding Emas
© 2014 MyEmasSale | Perunding Emas. All Rights Reserved.

Website tuned by http://myperundingemas.blogspot.com/